Istorija

ORK Beograd

Prateći akcije koje su prethodile osnivanju ORK Beograda bila bi greška kada bi njegov razvoj pratili samo od 1961 godine, kada je dobio ime koje danas nosi. Iz tog razloga smo svrstali etape razvoja koji su prethodili razvoju ovog kluba.

RK Metalac 1948-1949

Pokušaj Karla Čerića rukometnog i fudbalskog trenera iz Zagreba, da obuči atletičarke Sportskog Kluba Metalac osnovnim elementima rukometa doživljavaju neuspeh. Čerić je tražio potpuno neprihvatljive uslove da ostane u ovoj sekciji, koje nije mogao da dobije pa se vraća u Zagreb. Iste godine i Mihajlo Đulizibarić pokušava da oformi sekciju rukometa pri istom klubu, ali i taj pokušaj propada. Ekipa je u to vreme odigrala samo jednu utakmicu i to protiv ekipe Triglava koju je izgubila.

RK BSK 1958-1961

Ženska rukometna ekipa BSK-a osnovana 1958 godine je samo 15 dana po osnivanju, tačnije 10 aprila, odigrala svoju prvu zvaničnu utakmicu protiv ekipe beogradskog Železničara. Protivnici su pobedili sa 15-11. U jesen te godine, BSK osvaja prvo mesto na prvenstvu Beograda. Samo nekoliko nedelja kasnije, u klub stižu tri vrsne igračice, koje će kasnije postati legende srpskog rukometa: Mira Jasić, Milica Đuran-Đorđević, i Radmila Dragosavac.Tada se na klupi BSK-a nalazio Miodrag Georgijević, ali ga vrlo brzo menja prof. Jezdimir Stanković.

Pod njegovom dirigentskom palicom BSK 28 juna 1959 godine postaje član našeg najelitnijeg društva – Prve savezne lige. Kuriozitet vezan za ovu ekipu je da su bile najmlađe članice prve lige (sve su bile srednjoškolke). To će profesoru Stankoviću kasnije postati i praksa.
U sledećoj prvenstvenoj sezoni 1959-60 BSK osvaja četvrto mesto od osam ekipa u Prvoj ligi. Devojke su svoje utakmice igrale na terenima Šeste Beogradske gimnazije, a kasnije na Tšmajdanu, na šljakastom terenu što je u ono vreme bilo uobičajno. Tokom sezone iz Virovitice vraća se Jelena Genčić, a u klub stiže Radmila Radunović-Marković i Zorica Antić.
Rukometašice BSK-a su u to vreme bile mnogo uspešnije u gostima nego na svom terenu. Igre ovih devojaka nisu ostale nezapažene, te se iste sezone reprezentaciji Jugoslavije priključuju Hilda Kolar, Mira Jasić i Radmila Dragosavac.

Sledeća sezona 1960-61 donela je najveći trijumf ekipi BSK-a u prvenstvi Jugoslavije u ligi od deset klubova. Beograđanke su tada pretekle nepobedivi Spartak, lokomotivu, Trešnjevku, Slobodu, Grafičar, osiječku Slobodu i Slaviju. Ekipa je te godine srušila rekord od 125 postignutih golova, te sezone RK BSK je postigao rekordnih 168 pogodaka, a najbolji strelac je bila Mira Jasić.
U septembru 1961 ekipa BSK-a menja ime u ORK Beograd i sa osvojenim prvim mestom ima pravo da se takmiči u Kupu šampionaEvrope, samo sada sa novim imenom. To je bila prva naša ekipa koja je izašla na evropsku rukometnu scenu.

ORK Beograd 1961-2010

U Kupu Šampiona Evrope 1961 godine rukometašice ORK Beograda zamalo da trijumfuju. U tome ih je zaustavila čehoslovačka ekipa Spartka-Sokolovo iz Praga i to u finalu. U prvom meču, u Beogradu, nezvane „Romantičarke“ su pobedile sa 3-2, ali su u revanšu u Pragu izgubile sa 9-4 i postale vice-šampioni Evrope. Naakon uspeha iz 1961 godine ORK Beograd je dugi niz godina bio u samom vrhu jugoslovenskog rukometa, ali se titule nažalost nije više domogao. Čak sedam puta su bile druge i isto toliko puta treće.
Međutim, svoje neuspeheu prvenstvima, rukometašice ORK Beograda su nadoknadile u takmičenjima za KUP Jugoslavije. Bile su šest puta osvajači pehara i ist toliko puta vice-šampioni. Među izgubljenim utakmicama nalaze se mečevi iz 1965 godine protiv zagrebačke Lokomotive , iz 1969 protiv Trešnjevke i 1978 protiv Osijeka.

Prvi put pehar osvajača Kupa Jugoslavije u vitrini ORK Beograda se našao 30 novembra 1962 godine kada je savladana ekipa subotičkog Spartaka, u Beogradu sa 6-4. Trener je, naravno, bio prof. Stanković, a u pobedničkom timu su se našle: Genčić, Čalić, Vićentić, Cvetković, Skoknić, Đuran, Kolar, Radunović, Longinović, Rilke i Miladinović.

Godinu dana kasnije, 1963 godine ORK Beograd je ponovio ovaj veliki uspeh. U finalu je ponobo savladan subotički Spartak sa 6-5. Tim i trener su bili isti kao i četiri godine kasnije kada je u Kumrovcu savladan novi protivnik, Radnički iz Beograda sa 13-3.

1968 godine veliki pehar RSJ ponovo dolazi na Karaburmu, i po treći put je poražen Spartak. Beograđanke su sa rezultatom od 15-8, najubedljivije do tada savladale protivnika. Ekipa se promenila – stigle su Zovko, zečević, uzunović, Lončar, Radojčić, i Bukurecki, pored standardnih igračica i trenera. I opet četvorogodišnja pauza do sledećeg trijumfa u Kup-u.

1972 je u finalu savladana Lokomotiva iz Zagreba sa 11-9. Ovo peto slavlje za ORK Beograd izborila je ekipa iz 1968 godine.

U periodu od 1972-1977 ORK Beograd vodi trener Simić Blagiša, a u ekipi su se desile neznatne promene. Ekipu napušta prof, Jasić i počinje da radi sa mlađim selekcijama zajedno sa Podrapović Draganom. Od tih godina prof. Mira Jasić počinje da gradi modernu školu rukometa. Što se prve ekipe tiče ona se kotira između drugog i sedmog mesta.

1975 godine juniorke ORK Beograda postaju prvaci Jugoslavije. Zbog raspada ekipe u sezoni 1976-77 našle su se u prvoligaškoj vatri. Kompletna juniorska ekipa: Glavonjić, Petrović, Lukić, Zečević, Stajić, Savić, Rašeta, Anastasovska, Stokuća, Vujčić, Radović, Grujić i Jovanović na čelu sa prof, Jasić prelazi u prvu ekipu. Na kraju te sezone zauzimaju šesto mesto u prvenstvu, a u finalu Kup-a Jugoslavije gube od Osijeka.

Najvažnije godine u istoriji ORK Beograda

* 1948. – Osnovan RK Metalac u okviru SD Metalac.

ISTORIJA KLUBA * 1949. – RK Metalac je rasformiran

* 1957. – U šestoj Beogradskoj gimnaziji osniva se muški rukometni klub pod nazivom Bulbulderski sportski klub.

* 1958. – Osniva se i ženska sekcija Bulbulderskog sportskog kluba

* 1961. – Ženska sekcija Bulbulderskog sportskog kluba osvaja prvenstvo države

* septembra 1961. Bulbulderski sportski klub se pridružuje našem sportskom društvu, te postaje ORK Beograd, i igra na betonskom terenu sa tribinama kapaciteta oko 3500 gledalaca koji se nalazio iza fudbalskog. Trenutno su tu tereni OTK Beograda.

* 1961. – U Kupu šampionki ORK Beograd dolazi do finala, ali je poražena od ekipe Spartak Sokolovo iz Praga!

* 1962. – Muška sekcija je rasformirana

* Jezdimir Stanković prelazi u trenere posle ukidanja Muške sekcije i posle preuzimanja ženskog ogranka sa njima kasnije osvaja titulu i šest kupova.

* 1962. – Osvojena vicešampionska titula (lošija gol razlika od Lokomotive iz Zagreba)

* 1962. – Pobednik kupa

* 1963. – Pobednik kupa

* 1965. – Osvojena vicešampionska titula

* 1966. – Osvojena vicešampionska titula

* 1967. – Pobednik kupa

* 1968. – Pobednik kupa

* 1969. – Finalista kupa

* 1972. – Osvojena vicešampionska titula (lošija gol razlika od beogradskog Radničkog)

* 1972. – Pobednik kupa

* 1978. – Finalista kupa

* 1979. – Osvojena vicešampionska titula

* 1982. – Osvojena vicešampionska titula

* 1982. – Pobednik kupa

* 1988. – Ispadanje u drugu ligu u kojoj su ostale dve sezone

* 1992. – Osvojeno treće mesto što je i najveći uspeh u zadnje dve decenije, a ORK Beograd trenutno nije u prvoj ligi.

* 2010 – ORK Beograd se vratio u Prvu ligu